День відкритих дверей на факультеті комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки

18 листопада 2023 року у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбувся День відкритих дверей «ПНПУ — твій простір можливостей». Факультет комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки представив низку заходів, під час яких майбутні абітурієнти мали змогу випробувати свої здібності у галузі фізико-математичних та комп’ютерних наук, економіки та педагогіки.

Під час воркшопа «Еволюція гривні», модератором якого став завідувач кафедри політекономії Сергій Степаненко, учасники дізналися про таємниці карбування монет та друкування банкнот, довідалися, коли й чому з’явилися гроші, які їх функції та форми, який шлях пройшла гривня, аж поки стала сучасною національною грошовою одиницею. Жвавий інтерес викликала вікторина, присвячена історії грошей, а також виставки «З історії грошей», створена на основі нумізматичних та боністичних колекцій викладачів кафедри політекономії.

Чимало старшокласників долучилося до навчально-розважального заходу «Астрономічний квест», який провів доцент кафедри загальної фізики і математики Олексій Хорольський. Команди першовідкривачів взяли участь у віртуальній космічній подорожі, де їм пропонувалося розгадати малі та великі таємниці Всесвіту. Учасників чекали цікаві завдання про планети і супутники Сонячної системи, про зірки та зоряні скупчення, про нашу Галактику і Всесвіт. Приємною несподіванкою для школярів стали запитання на кмітливість та завдання на межі астрономії та …мовознавства! Перемогу здобула команда «Зіроньки» з 24 балами.

Воркшоп «Вивчаємо ІТ», проведений доцентом кафедри математичного аналізу та інформатики Оксаною Дмитрієнко та магістрантом спеціальності 014.09 Середня освіта (Інформатика), познайомив старшокласників із основними поняттями веброзробки. Учні випробували свої сили у створенні інтерактивних вебсторінок на основі JavaScript, отримали практичний досвід на реальних проєктах.

На семінарі «Математичні софізми та парадокси» учні під керівництвом доцента кафедри загальної фізики і математики Лобові Черкаської мали можливість переконатися, що математика – це цікаво, захопливо та неперевершено. Слухачі дізналися, що таке математичні софізми та якими вони бувають, із задоволенням долучилися до відшукання порушень логіки міркувань та спростування наведених «хитрих доведень». На завершення учасники семінару поринули у фантастичний світ математичних ілюзій і переконалися, що очам не завжди можна вірити.

У кімнаті-музеї Г. Ващенка відбулася інтерактивна екскурсія «Г. Ващенко – автор виховного ідеалу українського народу». З експонатами музею школярів познайомили доктори педагогічних наук, професори Володимир Мокляк, Леся Петренко, Олена Ільченко, кандидат педагогічних наук Іван Кравченко, студентка ІІІ курсу факультету комп’ютерних наук математики, фізики та економіки Надія Тихонович. Потенційні абітурієнти дізналися про життєвий і професійний шлях визначного українського педагога, їх зацікавили праці патріотичного спрямування, особливо «Виховний ідеал», «Виховання волі і характеру», «Загальні методи навчання» та ін. Присутні висловили захоплення педагогічними ідеями видатного педагога. Відбулася жвава дискусія, у процес якої викладачі переконалися в тому, що молодь має високий науковий потенціал.

Усі учасники заходів одержали сертифікати, які вручила декан факультету комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки Тетяна Барболіна. Тетяна Миколаївна побажала успіхів і запросила продовжувати поглиблення знань з математики, фізики, астрономії, інформатики, комп’ютерних наук, педагогіки, економіки у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка.

You may also like...