Викладачі кафедри політекономії взяли участь в онлайн-конференції, присвяченій урочистому старту ініціативи «Підприємницький університет»

13 вересня 2021 р. завідувач кафедри політекономії доцент Сергій Степаненко та доцент Тетяна Непокупна взяли участь в онлайн-конференції, присвяченій запуску в закладах вищої освіти нової хвилі стартап-руху «Підприємницький університет».

«Підприємницький університет» – це ініціатива, що має на меті створення університетів з потужною культурою підприємництва і стартап-інфраструктурою. Ініціатива реалізується стартап-інкубатором YEP спільно з Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України, Дія.Бізнес, Українським фондом стартапів, Genesis за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Метою проєкту визначено розвиток підприємницької культури в закладах вищої освіти України, демонстрація власної справи як альтернативи найманій праці. Стартап-хвиля орієнтована на розвиток підприємницької освіти за такими напрямами: поширення тренду на створення стартапів серед студентів, підвищення кваліфікації викладачів, активне залучення адміністрації університетів до творення системних змін.

На заході виступили Михайло Федоров – Віцепрем’єр-міністр України, Міністр цифрової трансформації України; Андрій Вітренко – Перший заступник Міністра освіти і науки України; Сюзан Кутор – заступниця директора Місії USAID в Україні та Білорусі; Павло Карташов – директор Українського фонду стартапів; Артем Копанев – заступник операційного директора Genesis; Андрій Заікін – засновник та СЕО YEP. Модерувала захід Валерія Іонан – заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Головними тезами, озвученими організаторами на заході, були такі:

– Україна має стати країною підприємців;

– в Україні слід побудувати потужну культуру підприємництва і стартап-інфраструктуру ще на стадії навчання у ЗВО;

– розвинений малий і середній бізнес є запорукою стабільності економіки та розвитку країни;

– підтримка університетського підприємництва – це шанс для молоді спробувати себе у створенні власної справи та здобути досвід для запуску масштабних проєктів у майбутньому;

– МОН як центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки має формувати сприятливе середовище для розвитку інноваційних проектів;

– МОН розробило низку законопроєктів, які допоможуть науковцям та студентам створювати новітній інноваційний продукт та комерціалізувати його;

– ініціатива «Підприємницький університет» дає можливість посилювати креативність студентів та створює додаткові можливості бути проактивними й інноваційними.

Наприкінці заходу спікери запустили ініціативу у 28 містах. Заплановано навчальні модулі для спільноти зі 150 викладачів дисципліни «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами» та конкурс університетських стартапів у лютому 2022 року, де студенти представлять найкращі проєкти, створені ними упродовж семестру.

Реалізацію ініціативи «Підприємницький університет» у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка здійснює кафедра політекономії, яка у 2021-2022 н.р. забезпечує викладання навчальної дисципліни «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 051 Економіка (ОП «Економіка»). У перспективі включення вищезгаданої навчальної дисципліни до переліку вибіркових зробить її доступною для здобувачів усіх курсів та спеціальностей, створить додаткові можливості для професійного та персонального розвитку студентів через реалізацію власних стартап-ідей.

You may also like...