Викладачі кафедри загальної фізики і математики долучилися до вебінару «Наш друг – ЦЕРН. Частина друга: професіоналізм + патріотизм»

27 квітня 2022 р. відбувся вебінар «Наш друг – ЦЕРН. Частина друга: професіоналізм + патріотизм», організований Всеукраїнським клубом почесних послів науки ЦЕРН в Україні. До вебінару під егідою Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН) долучилися викладачі кафедри загальної фізики і математики: доцент Олексій Хорольський, доцент Григорій Кузьменко і старший викладач Максим Лутфуллін.

На вебінарі прозвучали ексклюзивні інтерв’ю з провідними українськими фізиками, які відомі та визнані в світі – академіком Борисом Гриньовим (Інститут сцинтиляційних матеріалів, м. Харків; представник України в ЦЕРН), академіком Петром Лободою (Інститут матеріалознавства та зварювання імені Є. О. Патона НТУУ «Київський національний політехнічний університет імені Ігоря Сікорського»), професором Русланом Вовком (деканом фізичного факультету Харківського національного університету імені В. Каразіна), доктором фізико-математичних наук Геннадієм Міліневським (першим начальником Української антарктичної станції «Академік Вернадський»). Учасники мали змогу дізнатися про плеяду молодих талановитих вчених українського походження, які діляться своїми знаннями з фізико-математичних та природничих наук і досвідом з педагогами та учнями України на школах з фізики в Європейському центрі ядерних досліджень – ЦЕРН (м. Женева, Швейцарія).

Модератором заходу був голова Всеукраїнського клубу почесних послів науки ЦЕРН в Україні, член-кореспондент Академії технологічних наук України, провідний фахівець Національного Центру «Мала академія наук України» Олександр Юров.

Запрошення на вебінар викладачі кафедри загальної фізики і математики отримали завдяки продовженню взаємодії в рамках проєкту «Наш друг – ЦЕРН», метою якого є сприяння отриманню педагогами знань про сучасну фізику високих енергій та їхньому поширенню в Україні.

Так, 24–28 січня 2022 р. викладачі фізико-математичного факультету стали учасниками Першої онлайн наукової школи ЦЕРН для України «UATP-2022» (https://indico.cern.ch/event/1107838/). Під час відвідування онлайн-лекції та віртуальних екскурсій учасники ознайомилися із сучасними напрямками розвитку прискорювачів заряджених частинок і колайдерів, з основними науковими здобутками, отриманими на Великому адронному колайдері, та з перспективами експериментальних досліджень у ЦЕРН.

За результатами участі в «UATP-2022» сертифікати почесного посла науки ЦЕРН в Україні одержали викладачі кафедри загальної фізики і математики доцент Олексій Хорольський, доцент Григорій Кузьменко, старший викладач Максим Лутфуллін.

Дякуємо проєкту «Наш друг – ЦЕРН» та зосібно організаторам і модераторам Школи – Олександру Юрову, Дар’ї Терновій та Джеффу Вінеру – за чудову нагоду для викладачів підвищити свій науковий рівень і сподіваємося на продовження плідної взаємодії!

You may also like...