Відбулася зустріч студентів факультету комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки з фахівцями-практиками

28 березня 2023 р. на факультеті комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки відбулася гостьова лекція «Ідентифікація комп’ютерних файлів за допомогою хеш-функцій» кандидатки технічних наук, судової експертки відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Клавдії Соловчук. Студенти спеціальностей 122 Комп’ютерні науки, 014.09 Середня освіта (Інформатика) мали можливість переконатися, як математика знаходить застосування, іноді дещо несподівані, у комп’ютерних технологіях.

Клавдія Юріївна звернула увагу слухачів на важливість для фахівця у галузі комп’ютерних наук володіння математичним апаратом. У своїй лекції спікерка зосередилася на трьох алгоритмах, які знаходять застосування, зокрема, і в роботі судового експерта: алгоритм Луна, закон Бенфорда, алгоритми для розрахунку контрольних сум (хеш-сум).

Перший зазначений алгоритм використовується для перевірки контрольної суми міжнародного ідентифікатора мобільного обладнання IMEI. Спікерка не лише пояснила призначення IMEI, його структуру, та принцип роботи алгоритму Луна, але й звернула увагу на спеціальні сервіси для аналізу IMEI коду.

Закон Бенфорда засвідчує дещо несподіваний результат, що перша цифра чисел із багатьох типових джерел інформації у повсякденному житті вживається нерівномірно. Також закон Бенфорда є одним зі способів виявлення аномалій у табличних даних (невідповідність даних закону Бенфорда  дає підстави підозрювати, що дані є штучно створеними), що дозволяє запобігати фальсифікації статистичної інформації (наприклад, шахрайство у податкових звітах).

Контрольна сума використовується для перевірки цілісності даних при їхній передачі чи зберіганні. Спікерка  детально охарактеризувала принцип роботи одного з найбільш популярних алгоритмів розрахунку хеш-суми файлу CRC32, а також загальні особливості алгоритмів MD5, SHA-1, пояснила важливість хеш-суми у практичних застосуваннях.

На завершення лекції Клавдія Юріївна звернула увагу на затребуваність ІТ-фахівців у державному секторі економіки, побажала успіхів у навчанні і майбутньому працевлаштуванні в обраній галузі комп’ютерних наук.

Щиро дякуємо Клавдії Соловчук за актуальну і змістовну лекцію, сподіваємося на розширення співпраці.

You may also like...