В університеті відбулася IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціально-економічні, політичні та гуманітарні виміри національного та місцевого розвитку»

18 квітня 2024 р. у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбулася IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціально-економічні, політичні та гуманітарні виміри національного та місцевого розвитку». Ініціаторами та організаторами зібрання виступили кафедра політекономії ПНПУ імені В. Г. Короленка, Полтавська обласна рада, Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування, Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська асоціація політичної економії», Регіональний фонд підтримки підприємництва по Полтавський області, Комунальна установа «Агенція місцевого розвитку територіальних громад Полтавського району», Комунальна організація «Інститут розвитку міста» та Громадська організація «Інститут прикладної креатології». Науковий форум було проведено у змішаному очно-дистанційному форматі.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з наукової роботи ПНПУ імені В. Г. Короленка професор Василь Фазан. Відкрив пленарне засідання голова оргкомітету, завідувач кафедри політекономії доцент Сергій Степаненко, який ознайомив присутніх із важливими віхами поступу соціально-економічних досліджень в нашому університеті протягом його 110-літньої історії, окреслив ключові чинники впливу на національний та місцевий розвиток у складних умовах сьогодення, а також виголосив доповідь «Інноваційний потенціал України в умовах війни».

Із засадничими принципами організації промислової політики України в умовах війни та повоєнного відновлення ознайомила присутніх професорка кафедри політекономії Лариса Яковенко, яка наголосила на необхідності глибинної трансформації національної економіки, зміни її структури, відмови від сировинної орієнтації економічної системи та формування потужного військово-промислового комплексу.

Під час конференції зі змістовними та актуальними доповідями, що стосувалися різних соціально-економічних проблем, переважно обумовлених наслідками збройної агресії Російської Федерації проти України, виступили науковці університету та дослідники з інших ЗВО України. Загалом доповіді на конференції представили більше 70 учасників, котрі репрезентували різні регіони України.

До роботи конференції активно долучилися здобувачі вищої освіти ОП «Економіка» (бакалаврського та магістерського рівня), а також інших освітніх програм університету. Цікаві змістовні доповіді на пленарному засіданні виголосили студенти-економісти Андрій Погорелов, Володимир Сердюк та Юлія Любимська.

Вперше в історії участь у роботі конференції взяли іноземні студенти з Китаю, які навчаються на освітній програмі «Економіка» на другому (магістерському) рівні вищої освіти.

Варто зазначити, що активну участь у роботі зібрання взяли не тільки науковці-теоретики, а й представники бізнесу, органів місцевого самоврядування, громадських організацій. Також практичним досвідом у різних сферах діяльності поділилися стейкголдери освітньої програми «Економіка».

За підсумками роботи наукового форуму буде підготовано збірник наукових праць учасників.

You may also like...