Фахівці ІР офісу обговорили зі студентами університету роль інтелектуальної власності в управлінні стартап-проєктами

10 квітня 2023 р. за ініціативи завідувача кафедри політекономії, координатора з питань інтелектуальної власності університету Сергія Степаненка відбулася онлайн-зустріч на тему «Роль інтелектуальної власності в управлінні стартап-проєктами», у якій взяли участь фахівці Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс, УКРНОІВІ) та студенти факультетів комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки, природничих наук та менеджменту. До зустрічі мали змогу долучитися і здобувачі інших факультетів, викладачі та зацікавлені особи.

Захід відбувся у межах національного проєкту «IP Connecting Students». Метою проєкту є поглиблення знань з інтелектуальної власності серед студентської спільноти та окреслення сучасних тенденцій розвитку ІВ, проявів креативності та охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності у будь-якій сфері життя.

Зустріч відкрила очільниця УКРНОІВІ Олена Орлюк, яка відзначила важливість ІР освіти для студентської молоді в умовах сучасного інноваційного й цифрового розвитку суспільства. «Одним із базових напрямів діяльності IP офісу є робота з молоддю із можливістю надати необхідну інформацію про інтелектуальну власність, як охороняти та захищати права інтелектуальної власності, як комерціалізувати об’єкти права інтелектуальної власності та як їх використовувати в інноваційній діяльності. Також – роз’яснити, чим інтелектуальна власність відрізняється від інновації, що таке трансфер технологій, з метою популяризації знань та підвищення культури інтелектуальної власності. Єдиний шлях відновлення України – це інноваційний розвиток», – наголосила експертка.

Українці знані та успішні на міжнародних ринках завдяки своїм проєктам, зокрема, у сфері ІТ. Наразі такі напрями як ІТ, military-tech, сільське господарство та харчова промисловість, металургія та машинобудування визнані Урядом як пріоритетні галузі, які стануть рушіями відновлення української економіки після перемоги, – зазначила Олена Орлюк, виступаючи перед студентами. Відповідно, у цих галузях, які є технологічними по суті, зростуть рівень винахідництва й інноваційна активність. Відтак, важливим має бути не лише ідентифікація результатів інтелектуальної діяльності й отримання охоронного документу, але й комерціалізація інтелектуальної власності.

Про охорону прав інтелектуальної власності на різних стадіях розвитку стартапів розповіла начальниця відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій IP офісу Анастасія Ярмолюк. Також вона наголосила на важливості консультативної діяльності TISC у наданні заявникам вичерпних консультацій та підтримки у сфері права інтелектуальної власності в Україні та за кордоном.

Анастасія Ярмолюк також зазначила, що при створенні стартапу необхідним є, зокрема: укладання договору про спільну діяльність; укладання користувацьких угод; розробка політики конфіденційності; укладання договору про нерозголошення (NDA) та договору про утримання від вчинення конкурентних дій; укладання договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності: договору про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності (наприклад, щодо вебсайту, програмного забезпечення), ліцензійного договору, договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності (наприклад, щодо торговельної марки) та інших договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності.

Начальниця відділу розвитку інноваційної екосистеми ІР офісу Марина Зенова наголосила на практичних аспектах охорони та захисту ІВ, які стосуються забезпечення належного режиму захисту інтелектуальної власності стартапу, окреслила важливість завчасного врегулювання відносин між членами стартап-команди та інвесторами. Окрему увагу Марина Зенова приділила питанню управління інтелектуальною власністю університетських стартап-проєктів. «Важливу роль у цьому аспекті відіграють інноваційні структури, зокрема офіси трансферу технологій, центри підтримки технологій та інновацій (TISC), стартап-школи, інкубатори, акселератори та наукові парки. За допомогою цих структур університети надають широкий спектр послуг стартапам», – зауважила доповідачка.

Детальніше про захід та проєкт «IP Connecting Students» можна дізнатися за покликанням: https://ukrpatent.org/uk/news/main/ip-connecting-students-iv-startap-proiekty-11042023.

Для студентів-економістів, здобувачів освітніх спеціальностей зустріч із фахівцями-практиками у сфері інтелектуальної власності стала важливою віхою в процесі опанування курсу «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами». У наступному навчальному році згадана навчальна дисципліна у складі вибіркової компоненти є доступною для здобувачів усіх спеціальностей першого та другого рівнів вищої освіти.

You may also like...