Цикл лекцій «Бачити невидиме» від науковців Інституту сцинтиляційних матеріалів

У рамках Меморандуму про співпрацю між Полтавським національним педагогічним університетом імені В. Г. Короленка й Інститутом сцинтиляційних матеріалів Національної академії наук України для короленківців започатковано цикл дистанційних науково-популярних лекцій «Бачити невидиме» від науковців Інституту.

Першу лекцію циклу нещодавно з великою цікавістю прослухали студенти і викладачі ПНПУ. Заступник директора з наукової роботи Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України, доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Олександр Сорокін присвятив цю лекцію темі «Люмінесценція та сцинтиляція: основні поняття та приклади застосування».

У своїй доповіді він не обмежився поясненням фізичної суті люмінесценції та її основних характеристик, а й розповів про історію створення та становлення в Україні, нині знаної в усьому світі школи під керівництвом академіка НАН України, доктора технічних наук, професора Бориса Гриньова, школи з виготовлення, дослідження та використання сцинтиляційних матеріалів.

Основна частина розповіді стосувалася сучасного стану справ у галузі синтезу та використання сцинтиляційних матеріалів, вироблених інститутом, у різного роду пристроях, зокрема, й у тих, що використовуються на Великому адронному колайдері. Були показані виготовлені в інституті сцинтиляційні матеріали на полімерній основі, та вирощені монокристали великих розмірів. Неприхований інтерес у слухачів викликав нещодавно розроблений сцинтиляційний датчик зі смачною назвою «Шашлик».

На завершення Олександр Васильович зазначив деякі можливо перспективні напрямками досліджень у даній галузі, дав відповідь на запитання від слухачів і окреслив тематику наступних зустрічей.

         Короленківці з нетерпінням чекатимуть на продовження циклу лекцій, який дає можливість ознайомитися із найсучаснішими науковими досягненнями.

You may also like...