Триває співпраця університету з ОТГ Полтавщини

7 травня 2024 р. у с. Гільці Чорнухинської ОТГ відбувся круглий стіл старост Полтавщини у Чорнухинській територіальній громаді Лубенського району «Обговори з колегами». З-поміж низки важливих питань, обговорених на заході, було те, яке стосувалося реформування профільної освіти. За ініціативи ректорки університету професорки Марини Гриньової у роботі круглого столу взяв участь завідувач кафедри загальної педагогіки та андрагогіки професор Володимир Мокляк.

Спікер ознайомив присутніх представників органів місцевого самоврядування з методологічним підґрунтям профілізації закладів загальної середньої освіти, інноваціями МОН України щодо профілізації старшої школи, яка розпочнеться у 2027 році. Цікавим було представлення результатів презентації комплексного дослідження передумов впровадження реформи профільної середньої освіти в Україні, яка відбулася 9 квітня 2024 р. Основні зміни, які принесе реформа: 1) учні матимуть змогу обрати профіль навчання, предмети й курси для поглибленого вивчення і завдяки цьому готуватися до опанування професії ще в школі; 2) профорієнтація стартує ще в базовій школі. Завдяки розгалуженій мережі академічних ліцеїв це буде вибір серед різноманіття профілів, а не формальний підхід; 3) профілі ліцеїв обиратимуться закладами освіти, але департаменти стежитимуть за збалансованістю представлених профілів у межах областей; 4) у межах реформи планується створити окремі від початкової освіти (можливо, і окремо від базової) академічні ліцеї з великою кількістю учнів; 5) оновлення матеріальної бази шкіл, підвищення кваліфікації вчителів, розроблення нових навчальних програм; 6) широке запровадження проєктного навчання у закладах освіти (за матеріалами https://osvitoria.media/experience/reforma-profilnoyi-serednoyi-osvity-na-shho-ochikuvaty-uchnyam/).

Принагідно Володимир Мокляк презентував зібранню пропоновані потенційним абітурієнтам освітні програми, професійні кваліфікації, які можна отримати, здобувши освіту у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка.

Виступ викликав жваву дискусію. Голови ОТГ і старости обговорили специфіку реформування мережі закладів загальної середньої освіти, Концепцію НУШ, запропонували в резолюції посилення державницького людиноцентричного підходу в реформування освітньої галузі.

You may also like...