Кімната-музей Григорія Ващенка у Полтавському педагогічному збагатилася цінними експонатами із родинного архіву науковця

Доцент кафедри загальної педагогіки та андрагогіки Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Леся Петренко під час роботи над докторською дисертацією про духовно-моральне виховання та освіту української молоді у спадщині Григорія Ващенка ознайомилася із приватним архівом родини Ващенків, який зберігається в Івана Олексійовича Максименка. Іван Олексійович із родини Ващенків по лінії брата Григорія Григоровича – Івана. Оригінальна знахідка прислужилася для більш глибокого розуміння постаті Григорія Ващенка.

Іван Олексійович Максименко – кандидат технічних наук, доцент Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця. Він надав цінні матеріали, що суттєво збагатили дослідження і біографічні відомості про персоналію Григорія Ващенка. Серед матеріалів: генеалогічне дерево родини Г. Ващенка, листи дружини Г. Ващенка Ксенії Ващенко до доньки Наталії Ващенко, залікові книжки Н. Ващенко, телеграми, рукописи щоденників Наталії Ващенко, численні сімейні фотографії.

Лесі Петренко вдалося вперше залучити до наукового обігу щоденники доньки Г. Ващенка – заслуженої артистки України Наталії Ващенко, які зберігаються у приватному архіві Івана Максименка.

Ці щоденники як історико-педагогічне джерело – неповторні носії історико-соціальної інформації, що стосується Григорія Ващенка, передають внутрішню атмосферу сім’ї, з одного боку, а з іншого – повідомляють про загальносуспільні настрої людей на початку другої світової війни, розкривають особливості сприйняття суспільно-політичних подій, очікувань, є своєрідним відображенням подій. Щоденники Наталії Ващенко з матеріалів приватного архіву перейшли у ранг історико-педагогічного джерела, яке має безпосередній зв’язок із суспільно-історичними, політичними, культурними, соціальними процесами, що проходили через свідомість авторки та пов’язані з подіями, які відбувалися в досліджуваний період та з педагогічною персоналією, життя і творчість якої вивчала дисертантка.

14 травня 2021 р. Іван Максименко приїхав на захист докторської дисертації Лесі Петренко, щоб висловити щиру вдячність дослідниці і колективу ПНПУ імені В. Г. Короленка за вивчення і популяризацію творчої спадщини Григорія Ващенка. Іван Олексійович відвідав кімнату-музей видатного вченого, ознайомився з експозицією і передав для музею експонати із родинного архіву: рушник, який вишивала мама Григорія Ващенка, щоденники доньки Наталі Ващенко і фотографії.

Більше про передачу експонатів до кімнати-музею Григорія Ващенка у сюжеті телеканалу «Центральний» за покликанням: https://central-ua.tv/news/51148/

You may also like...