Аспірантка Наталія Степаненко взяла участь у заходах міжнародного проєкту Civil Flow Hub у м. Познань (Польща)

Протягом 24-27 жовтня у м. Познань (Польща) проходила Мережева зустріч громадських активістів України, Вірменії, Польщі та Німеччини з питань кібербезпеки та цифрових інновацій. Форум, який відбувався у формі семінару-практикуму, був зреалізований у рамках міжнародного проєкту Civil Flow Hub (Україна-Вірменія-Польща-Німеччина), що фінансується Федеральним міністерством Німеччини в рамках Програми розширення співпраці з громадянським суспільством у країнах Східного партнерства. Ця програма має на меті сприяння неурядовим структурам та громадським активістам в організації взаємодії й мережевої співпраці на місцевому рівні за допомогою цифрових інструментів. За запрошенням партнера проєкту в Україні – благодійного фонду «Молода громада» (виконавчий директор Інна Старчікова) – у заходах форуму у Познані взяла активну участь аспірантка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Наталія Степаненко.

Ведучими та модераторами семінару були Моніка Лягодзінська (Фундація безперервної освіти PERITIA, м. Познань, Польща), Люсіне Топікчян (ГО «Спільний освітний проєкт», м. Єреван, Вірменія), Гельмут Вольман (активіст WeChange – онлайн-платформи для змін та ініціатив громадянського суспільства, м. Берлін, Німеччина), Інна Старчікова (фонд «Молода громада», м. Одеса, Україна). Програма форуму передбачала ряд цікавих доповідей, зокрема серед спікерів були українські експерти Вадим Георгієнко (соціальний підприємець та інноватор, «Соціальний підприємець України» 2005 р.) та Дмитро Хуткий (науковець-практик цифрової демократії та відкритого управління).

Під час круглих столів, панелей, формальних та неформальних зустрічей учасники обговорювали широке коло теоретичних питань і практичних аспектів громадського активізму у сучасну цифрову епоху, зокрема, проблеми розробки й впровадження інноваційних рішень та ІТ-інструментів для розвитку громад, активізації та залучення громадян, міжсекторальної взаємодії та сучасного мережування, виклики та загрози для представників неурядового сектору в країнах ЄС та Східного партнерства. Сторони обмінялися досвідом роботи неурядових організацій в Україні, Вірменії, Польщі та Німеччині, ознайомилися із практикою роботи місцевих центрів громадянського суспільства в Україні в умовах війни. Жваву дискусію між учасниками викликали питання забезпечення кібербезпеки для активістів та волонтерів під час російсько-української війни, знаходження балансу між оцифрованим світом і офлайн-подіями та використання децентралізованої системи для ліквідної демократії.

За результатами диспутів сторони констатували, що обговорені питання мають важливе значення не лише для неурядових організацій у ситуаціях війни, а й для всіх представників громадянського суспільства, які працюють над зміцненням демократії, борються із фейками та протидіють популізму у цифровому інформаційному середовищі.

Загалом під час форуму наукові дискусії вдало поєднувались із культурно-екскурсійними заходами, знайомством з багатою історичною спадщиною та культурою Познані. За підсумками зустрічей учасники отримали чудову можливість налагодити особисті зв’язки, примножити свій соціальний капітал, а також забезпечити комунікації між країнами та народами на рівні представників громадянського суспільства, на рівні «народної дипломатії».

You may also like...