У межах тижня факультету комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки в університеті відбулися заходи кафедри загальної педагогіки та андрагогіки

Відповідно до затвердженого плану проведення тижня факультету комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки 5 квітня 2024 р. в університеті відбулися заходи кафедри загальної педагогіки та андрагогіки.

Відбувся кінолекторій зі студентами університету на тему: «Історичне підґрунтя необхідності захисту територіальної цілісності та недоторканості України».

Кандидат педагогічних наук, доцент Іван Кравченко та курсантка центру підготовки офіцерів запасу Алла Шкаріна нашого університету яскраво та переконливо продемонстрували та показали студентам історичне підґрунтя агресивної політики СРСР та сьогоднішньої росії з демонстрацією документальної хроніки. Присутні з’ясували причинно-наслідкові зв’язки, політику держави-агресора, а також дійшли висновку про необхідність захисту територіальної цілісності та недоторканості нашої держави.

Також відбулася екскурсія до кімнати-музею Г. Г. Ващенка. До заходу долучилися студенти групи М-21, М-22, Ф-21 та М-24 факультету комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки.

Студентка групи М-21 Марія Шевченко розповіла про видатного вченого-педагога Г. Г. Ващенка, історію відкриття музею та експозицію кімнати-музею, що складається з багатьох розділів, а саме наголосила увагу на біографічних відомостях, педагогічній та професійній діяльності Григорія Ващенка як у роки проживання в Україні, так і в період еміграції.

Студентів особливо зацікавила експозиція кімнати-музею «Григорій Ващенко і сучасність», в якій описано дослідження творчої спадщини педагога, представлено музей як науково-методичний центр духовно-морального виховання української молоді.

З окремого стенду «Освітяни про Григорія Ващенка» студенти дізналися про видатних науковців та вчених, які надають високу оцінку науково-педагогічній діяльності Г. Ващенка.

Фонд музею постійно поповнюється новими цінними матеріалами, які використовують для науково-дослідницької діяльності як викладачі, так і студенти. Марія наголосила студентам на співпраці кафедри загальної педагогіки та андрагогіки з родичем Г. Г. Ващенка – правнуком І. О. Максименком, який передав для музею фото, які є сімейною реліквією видатного педагога.

Під час екскурсії студенти дізналися багато нової інформації про наукові здобутки педагога: розробку концепції духовно-морального виховання молоді, основні наукові праці, книги та ін. Наприкінці заходу студенти поділилися враженнями, жваво дискутували, пригадали факти, які зацікавили їх найбільше. Екскурсія не тільки розширила знання студентів про видатного педагога, а й подарувала позитивні емоції.

На завершення відбувся просвітницький захід, під час якого докторка філософії Марія Полякова-Лагода прочитала лекцію «Освітня і виховна діяльність публічних бібліотек України». У заході взяли участь магістранти та викладачі кафедри загальної педагогіки та андрагогіки, а також директорка бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха Валентина Орєхова.

Лекторка відзначила історико-педагогічні тенденції просвітницько-виховної діяльності вітчизняних публічних бібліотек: активне вивчення читацьких інтересів; відстоювання ідей керування читанням; виховання культури читання у користувачів бібліотек; самовідданість бібліотечних працівників у рятуванні бібліотечних фондів у воєнні роки; впровадження диференційованих методів обслуговування читачів відповідно до їхніх читацьких інтересів; трансформаційні процеси національного відродження та вільного розвитку бібліотечної справи України.

Перед учасниками заходу були розкриті перспективи використання позитивного досвіду розширення та збереження мережі вітчизняних публічних бібліотек, упровадження ретроінноваційних форм їхньої просвітницької та виховної діяльності, врахування у її здійсненні регіональних, соціально-економічних тенденцій, особливостей і закономірностей, що в умовах сучасної децентралізації сприятиме реалізації завдань Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України».

You may also like...